دانستنیهایی در درباره خرما

مقدمه

تعريف خرما

عربى: رطب هندى.

انگليسى:.date

فارسى: خرما.

عربى: تمر.

اردو: چهواره.

يونانى: فرافومين.

رومى: فسنين، فسافنين.

سنسكريت: گوستنا كاركهر جورى، چهوهاره.

لاتين: فنكس مونتينا.

انگليسى:date palm .

خرما اسم فارسى است و به عربى: تمر و به يونانى: فرافومين و به رومى: فسنين و به هندى چهورا و كهارك مى ‏نامند.

خرما ميوه‏ اى مشهور است و درخت آن نر و ماده مى ‏باشد. نر آن گل و خوشه برمى ‏آورد و ميوه نمى‏ آورد بر خلاف ماده آن و در خوشه‏ هاى گل هر دو نوع گرد مى ‏باشد و آن غبار را كشن خرما مى‏ گويند و در ابتداى ظهور خامى گرد نر را بر ماده مى‏ زنند و ميوه آن بزرگ و شيرين و شاداب و تخم آن كوچك مى ‏گردد و از ابتداى پيدايش تا انتها و كمال رسيدگى ميوه آن هفت مرتبه مقرر كرده ‏اند و هر مرتبه به نام خاص موسوم است: اول را طلع و ليغ، دوم را بلح، سوم را حلال، چهارم را بسر پنجم را قسب، ششم را رطب، هفتم را تمر مى ‏گويند.

خرما مقوى بدن و مسمن و مسخن آن و نافع فالج و لقوه و سردى جگر و ملين صلابت مفاصل و صالح براى سينه و شش بارد و نافع صاحبان درد كمر، مقوى كليه لاغر شده و باه سرد مزاجان مى ‏باشد. خوردن آن با شير تازه غذاى بسيار قوى مى ‏دهد و نوشيدن كوفته آن با عفص قطع اسهال مى ‏نمايد.